Attard - vittoriosa

Oktober 2016

Soms kan ik net zo genieten van een leeg stadion als van een vol stadion. Gewoon even een stadion in je opnemen en bedenken hoe het is als het vol is. Door je hoofd laten schieten wie hier allemaal gespeeld hebben en kijken hoe de fans er 'hun' thuis van hebben gemaakt.

Met die gedachte reed ik vanuit mijn hotel richting het Ta'qali stadion op Malta. Het Ta'qali stadion is het nationale stadion van Malta en ligt grofweg tussen de hoofdstad Valetta en de luchthaven. Helaas waren er in de paar dagen dat wij er waren geen wedstrijden in het stadion, maar even binnen kijken leek me geen probleem. Na praten (als brugman) met de eigenaar van de sportschool in het stadion, een beveiliger, een bardame en enkele andere mensen zag ik in dat ik vandaag niet binnen ging komen. Het enige hek met zicht op de binnenkant van het stadion, stond dusdanig dat de foto niet noemenswaardig is.

 

Na een rondje om het stadion te zijn gelopen kwam ik aan bij het Centanary Stadion, wat naast het Ta'qali stadion ligt. Wat schetste mijn verbazing....er werd gevoetbald. Het bleek een duel uit de 2e van het Maltsese voetbal, tussen Attard en Vittoriosa, wat nergens aangekondigd stond. Na enig aandringen en een paar euro, werd ik door een wachter binnengelaten en mocht ik plaatsnemen op de enige tribune die dit stadion rijk was.

 

Ik weet niet of het door het tijdstip midden op de dag kwam, doordat het nergens stond aangekondigd, of dat dit het gewoon was, maar veel toeschouwers hadden de weg naar het stadion niet gevonden. Er zat meer staf van de ploegen op de tribunes dan fans. Sfeer was er dan ook nauwelijks, behalve dat het heel relaxed was in het zonnetje.

Tijdens de paar dagen op Malta en Gozo heb ik nog wel enkele andere stadions bezocht zonder wedstrijd, die je hieronder kan zien. Leuk om als je er bent wat wedstrijden of stadions te bezoeken, maar Malta hoeft niet bovenaan je lijstje met 'must see' stadions.