Duitsland derby day

September 2013

VFL Osnabruck - Preussen Munster. Al 2 jaar geleden zou ik deze wedstrijd bezoeken. De wedstrijd werd toen echter op het laatste moment verzet, omdat de talentvolle keeper van werd opgeroepen voor Jong-Duitsland en het competitievervalsing zou zijn als de wedstrijd doorging. Nu had ik wederom contact gehad met het ticketoffice van VFL Osnabruck en 4 kaarten voor de derby weten te bemachtigen.

 

Ik reed vanuit Utrecht naar Amersfoort om mijn broer en 2 maten op te halen, waarna we de A1 op reden richting Duitsland. Nog voor Apeldoorn kwamen de eerste halve liters tevoorschijn en 1 moment bedacht ik me waarom ik ook alweer had gezegd dat ik wel de BOB zou zijn. We hadden elkaar al een tijdje niet gezien, dus er viel genoeg te bepraten en na 1 keer stoppen om wat extra halve liters in te kopen, waren we zo in Osnabruck, waar we de auto op 10 minuten lopen van het stadion kwijt konden.


We liepen onder de Bremener Brucke door richting het stadion en eindigden daar in een typische Duitse 'kneipe'. Het was er al vol en het stonk naar bier en zweet. We bestelden wat en raakten met wat mannen aan de praat. Een van hen was een Engelse veteraan die vlak buiten Osnabruck woonde. We kwamen er achter dat hij jaarlijks op 5 mei in Wageningen deelnam aan het devilee en wij, met alle 4 Wageningse roots, vonden het mooi om aan te horen wat hij daar allemaal beleefd had. Ook voor hem was het niet zijn eerste biertje, dus een klein korreltje zout was nodig om alle sterke verhalen aan te horen, maar bijzonder was het zeker.

Het was tijd om naar het stadion te lopen en ons tegoed te doen aan een lekker broodje worst. De sfeer zat er prima in, zeker bij de fanatieke supporters direct naast ons. De wedstrijd op zich was niet hoogstaand, al zorgde de overwinning voor de thuisploeg wel voor een prima sfeer. De blonde dames die de hele wedstrijd door bier verkochten op de tribune, konden echter op de meeste aandacht rekenen. Geen gedoe of gezeur met alcohol vrij bier, maar gewoon een leuke dame die het biertje naar je toe komt brengen.

 

Na de wedstrijd en een wandeling van 20 minuten, geëindigd in een kneipe in het centrum van Osnabruck, waar de shotjes rijkelijk vloeiden. Niet voor mij, want ik moest er even later voor zorgen dat we met hoge snelheid over de Duitse autobahn naar huis gingen. Het was een geslaagde dag met mooie verhalen, een goede sfeer en tussendoor werd er ook nog gevoetbald.