Loftus Road

1997 - 2011

White City of Shepard's Bush? Als je ooit met de Central Line van de London Underground, vanuit het centrum naar Queens Park Rangers bent gegaan, dan weet je dat je de keuze moet maken uit deze 2 stations om bij het stadion te komen. White City ligt dichterbij en zorgt voor een relatief korte wandeling naar Loftus Road. Shepard's Bush duurt wat langer, maar de route is leuker qua pubs en andere zaken.

 

Van alle stadions in London is Loftus Road zeker niet de meest aantrekkelijke. De ligging, de authenticiteit, wedstrijdschema's en vooral Engelse vrienden die fan van QPR zijn, hebben ervoor gezorgd dat ik 4 wedstrijden heb bezocht op Loftus Road. Tijdens het seizoen 2010-2011, op 12 maart om precies te zijn, bezocht ik de 'derby' tegen Crystal Palace. Ondanks dat beide teams uit London komen is van een echte derby sfeer niet direct sprake, gezien de afstand tussen beide. Sfeer was er deze dag echter genoeg vanwege '35 Years on'.

 

We kozen er deze dag voor om al uit te stappen bij Notting Hill Gate, vroeg in de ochtend. Na een stevig ontbijt en een kop koffie liepen we met zijn drieën rustig aan in de richting van het stadion. We liepen door park, keken in wat winkels, zagen een aantal huizen van de 'rich and famous' en we deden ons rond het middaguur tegoed aan onze eerste pint. We zaten inmiddels in de buurt van Shepard's Bush en we ontmoeten nog 2 andere vrienden, echte QPR fans.

 

Anderhalf uur voor de wedstrijd kwamen we aan bij het stadion voor een pie en nog een paar pints. Vlak voor onze neus liep Stan Bowles. Stan Bowles, is een held voor QPR supporters en maakte vandaag onderdeel uit van de '35 Years on' festiviteiten, waarhij het elftal van toen werd geëerd. Stan Bowles speelde 7 jaar voor QPR en hij maakte bijna 100 doelpunten. Deze dag stond vooral hij in het middelpunt van de belangstelling. Ondanks dat (ook) hij tijdens en na zijn voetbalcarrière ernstige drank- en drugsproblemen had gekend, werd hij nog steeds op handen gedragen door de supporters.

De wedstrijd moest nog beginnen, maar voor onze vrienden was na de ontmoeting met 'hun' Stan de dag al geslaagd. De wedstrijd zelf eindigde in een 2-1 overwinning voor de thuisploeg. De bekendste namen bij de thuisploeg waren Adel Taarabt, Wayne Routledge (oud- Crystal Palace) en Heidar Helguson (die 2 keer scoorde). Bij Crystal Palace speelden o.a. Darren Ambrose en Steffen Iversen. Op de bank naast Neill Warnock hielden Kemy Augustien en Wilfried Zaha de bank warm.

 

Met de overwinning en het naderende kampioenschap, ging het 'We're QPR and we're TOP OF THE LEAGUE' veelvuldig door het stadion. Misschien hadden de helden van vroeger de helden van nu geïnspireerd. Ben alleen benieuwd of de hoofdrolspelers van deze dag, over 35 jaar net zo onthaalt worden als de Legends van het seizoen 1975/1976, met Stan Bowles als hun held!