Monopoli

Oktober 2019

Tot enkele maanden geleden kende ik Monopoli alleen als een (iets anders geschreven) bordspel. Sinds we afgelopen zomer een trip naar Apulië geboekt hadden en ik wist dat tijdens ons verblijf in Monopoli de plaatselijke AC thuis moest spelen, ben ik ook de club Monopoli gaan volgen. Kort samengevat:

  • Monopoli is Biancoverde (groen-wit), opgericht in 1966 en ze hebben een meeuw als logo/mascotte
  • Ze spelen in de Serie C, in een stadion met een capaciteit van circa 5.000 mensen
  • Er zijn 2 fanatieke supportersgroepen, Badboys op de distinti en Army Korps op de curva nord

Wij gingen te voet vanuit het centrum van de oude stad, waar we een appartement hadden, en kwamen na circa 20 minuten bij het stadion Vito Simone Veneziane aan. Volgende week wordt in dit stadion een benefietwedstrijd gespeeld met good old Salvatote 'Toto' Schillaci. Ben benieuwd of het druk wordt, want vanavond viel het, met circa 2500 mensen, wel mee. Kaartjes voor kinderen waren gratis, voor donna's ook zo goed als gratis en mannen konden voor €16,- op de lange zijde tussen de Badboys plaatsnemen.

We kochten een sjaal en dronken wat, terwijl we om ons heen keken.Het was een verouderd stadion, waar wel net allemaal nieuwe stoeltjes instonden. De curva lag ver achter de ene goal en achter de andere goal was geen tribune. Mijn Italiaans is niet zo goed, maar toen de fans van Potenza onder zware politiebegeleiding bij het stadion aankwamen, werd mij snel duidelijk dat "Potenza vaffanculo" geen hartelijk welkom was voor de gasten.  De Badboys zorgden verder voor genoeg sfeer, met trommels, vlaggen, zang en 2 capo's die elkaar afwisselden en een wedstrijd hielden wie het publiek het meeste meekreeg. Het feit dat de ultras op de Curva Nord hun eigen gang gingen en ze relatief ver van 'onze' badboys afstonden gaf soms wel een aparte sfeer. Er ging niets synchroom en het leek alsof het 2 supportersgroepen waren die allebei voor een andere club zongen. Tel daarbij de aanwezige fans van Potenza bij op en er waren 3 groepen die voor het nodige rumoer zorgden, wat op zich ook weer niet slecht was.

 

De wedstrijd was aardig en Monopoli (5e op de ranglijst) won de wedstrijd overtuigend van de koploper. Met de rust stond het 1-0 en na een penalty en een goede goal in de 2e helft won Monopoli verdiend met 3-0. Het feestje werd gevierd op het veld en niet minder op de tribune. Het feestje met de Badboys en de spelers speelde zich af voor onze neus. We genoten met een laatste biertje in het stadion en liepen rustig terug naar de haven voor nog een biertje. We genoten na van een super sfeer bij een matige wedstrijd in de Italiaanse Serie C. Zeker voor herhaling vatbaar.