Paling- of Superboeren

Mei 2015

Op deze mooie dag zat ik in de auto op weg naar Volendam. Via een Volendamse collega had ik een kaart weten te bemachtigen voor de beslissende wedstrijd om promotie. De wedstrijd ging tussen FC Volendam en De Graafschap, oftewel de Palingboeren tegen de Superboeren. Ik had een tip gehad om bij de sporthal te parkeren en zo liep ik vanaf die parkeerplaats naar het stadion.

 

Tussen de Smitten, Jonken en Keizers vond ik mijn collega en we dronken samen een biertje voordat we het stadion in gingen. Het was nog relatief leeg, maar je merkte aan alles en iedereen dat er wat op het spel stond vandaag. Ik zocht mijn plaats op de Jaap Jonk tribune, niet ver van het vak met De Graafschap supporters. De fans uit Doetinchem zorgden al direct voor veel kabaal. Volgens hun gezang waren in Doetinchem "de tieten rond en het bier gezond".

 

Ondertussen kwamen er ook steeds meer Volendam supporters binnen en niet veel later kon de wedstrijd beginnen. Vanaf de eerste minuut was Volendam de betere ploeg. De week ervoor was het in Doetinchem 0-0 geworden en daarom had Volendam aan een winst genoeg. De aanvallen volgden elkaar op en Volendam had al meerdere malen moeten scoren. Toen zij dat niet deden, scoorde De Graafschap uiteindelijk vlak voor rust wel. Het was 0-1 en dit zou ook de uitslag zijn.

 

Volendam viel aan, De Graafschap hield tegen en uiteindelijk droop Volendam af en vierde De Graafschap feest. Richting het einde van de wedstrijd bleek dat er in het stadion heel wat De Graafschap supporters zaten, die zich Oranje hadden gekleed, maar die nu hun oranje kledij uittrokken en hun blauw witte shirts durfden te laten zien. Het het feest in de hoek waar de De Graafschap supporters zaten werd alleen maar groter. Deze fans konden snel daarna weer naar de Eredivisie, maar waar De Graafschap ook speelt: "Een superboer zal altijd blijven springen"!