Sankt Pauli...Toen niet, nu wel.

Augustus 2019

Twee jaar geleden was ik in Hamburg. Ik bezocht stadion Millerntor van Sankt Pauli en sprak met enkele supporters. Er zou een oefenwedstrijd zijn, maar die werd verzet waardoor ik niet verder kwam dan een kleine stadiontour. Mijn zoontje (www.tijnswedstrijden.nl) wilde graag een keer naar Heerenveen en nu ze speelden tegen Sankt Pauli wilde ik daar ook wel bij zijn.

 

Via het ticketoffice van sc Heerenveen regelde ik kaarten achter de goal en in de buurt van de Sankt Pauli fans. Vanwege een detour langs het Cambuur stadion kwamen we relatief laat bij het Abe Lenstra Stadion aan en misten we (gelukkig) de ongeregeldheden in de stad.

 

Toen we het, grotendeels lege, stadion binnenkwamen lieten de Duitse fans al van zich horen, wat 90 minuten door zou gaan. Het Friese volkslied, voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd van sc Heerenveen, werd niet gewaardeerd en luidkeels overstemd door de circa 500 meegereisde fans. Na 2 minuten kon sc Heerenveen echter juichen, want toen stond de 1-0 al op het bord. De Sankt Pauli fans maakte het niets uit en ze zongen 'vrolijk' verder. 

 

Het zingen hield niet meer op. 2 afgekeurde doelpunten en nog een doelpunt van Sankt Pauli maakten nauwelijks indruk op de meegereisde fans. Ik denk dat er in Nederland weinig clubs zijn die uit bij Heerenveen 90 minuten lang voor zo'n sfeer kunnen zorgen. De rellen voorafgaand aan de wedstrijd te spijt, maar als je dan toch een wedstrijd met sfeer in de voorbereiding wil zien, dan was dit absoluut geen straf. Het dankwoord van de spelers voor de support was mooi. En na een mislukte trip 2 jaar geleden, heb ik nu toch Sankt Pauli een keer live gezien.