Van Bakau naar Windhoek

Het was 's ochtends vroeg rond 6 uur. Ik werd wakker en keek uit het raam van de trein waar ik 10 uur eerder ingestapt was in Keetmanshoop. Buiten veranderde het landschap langzaam van een dorre vlakte met lage struiken, in de buitenwijken van Windhoek. In de verte zag ik wat hoge flats in het centrum, maar dichterbij zag ik ineens 4 lichtmasten. Deze lichtmasten en het bijbehorende stadion zou ik, tijdens mijn bezoek aan Windhoek, zeker gaan bekijken.

 

Twee dagen later pakte ik een taxi in het centrum en gaf aan dat ik naar het 'National Stadium' wilde. Hij vroeg of ik het Sam Nujoma Stadium bedoelde. Ik wist niet hoe het stadion heette, maar gaf aan dat je het stadion vanuit de trein kon zien. De chauffeur wist genoeg en reed het centrum uit. Mijn gevoel zei dat we de andere kant op moesten, maar een leuk muziekje, een gulle lach en een mooi uitzicht lieten dat gevoel los en ik genoot gewoon. Het genieten ging over in verbazing toen we, na 10 minuten rijden door een township, voor een fonkelnieuw stadion stonden. Dit was zeker niet het stadion wat ik vanuit de trein had gezien, maar ik was allang blij.

 

Het bleek inderdaad het Sam Nujoma Stadium. Het was niet bijzonder, maar vergeleken met de andere stadions in Afrika was dit een paradijs. Toen ik een dag later het Indepence Stadium bezocht (het stadion wat ik uit de trein had gezien), was ik nogmaals blij dat de taxichauffeur mij had afgezet bij het Sam Nujoma Stadium had ingezet. Aangezien wedstrijden in Afrika niet altijd worden aangekondigd zoals bij ons heb ik veel stadions buiten de wedstrijden om gezien. Stadions die ik op het Afrikaanse continent bezocht heb zijn o.a. :

 • Independence Stadium, Bakau, Gambia
 • Stade el Harti, Marrakesh, Marokko
 • Complexe Sportif, Fez, Marokko
 • Stade Olympique, Sousse, Tunesie
 • National Stadium, Gabarone, Botswana
 • Somholo National Stadium, Lobamba, Swaziland
 • National Sports Stadium, Harare, Zimbabwe
 • Rufaru Stadium, Harare, Zimbabwe
 • Kamuzu Stadium, Blantyre, Malawi
 • National Stadium, Lusaka, Zambia
 • Newlands Stadium, Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Peter Mokaba Stadium, Polokwane, Zuid-Afrika
 • Independence Stadium, Windhoek, Namibie
 • Sam Nujuma Stadium, Windhoek, Namibie

In Gambia ging ik met een taxi naar het stadion en werd ik verwelkomt door een terreinknecht. In Malawi huurde ik een fiets, waar de trappers onderweg naar het stadion vanaf vielen en keek ik naar een training van een plaatselijke voetbalclub. Ook in Swaziland ging ik met de taxi en keek ik ongeveer 20 minuten rond. Het was een merkwaardig stadion, met een hoofdtribune, 2 ronde overdekte tribunes achter de goal en de sintelbaan en een grasheuvel aan de lange zijde tegenover de hoofdtribune. Het feit dat hier geen volwaardige tribune stond, zorgde wel voor een bijzonder mooi uitzicht.

 

Op de terugweg naar mijn hotel stopte de taxi bij een park met het graf van de voormalige koning. Snel nadat wij uitstapten, hoorden we een sirene en zagen we al snel een politiemotor. De chauffeur gaf aan dat ik op mijn knieën moest gaan zitten. Er volgden meerdere motoren en enkele geblindeerde auto's. Het bleek dat de koning zelf langs kwam en dan dien je voor hem te knielen, zo ook na een bezoek aan het nationale stadion.