Vitesse-Heerenveen

Twee keer eerder was ik in het Gelredome geweest. Eén keer bij een wedstrijd van Vitesse, in het eerste jaar dat het Gelredome er stond en alles nog nieuw en bijzonder was. De andere keer was bij een concert. Vandaag was het weer een voetbalwedstrijd, omdat mijn zoontje graag een keer een wedstrijd in de Gelredome wilde zien. Toen ik mijn auto naast het stadion parkeerde en op de gevel stond: "Het grootste theater van Nederland" toen wist ik weer waarom ik hier niet graag kom.

 

Dit stadion ademt van de buitenkant geen voetbal en aan de binnenkant ook niet. Het dak was deze dag dicht, vanwege storm Dennis. Mogelijk was diezelfde storm (en het aanvangstijdstip van 12.15 uur) er debet aan dat de opkomst niet echt hoog te noemen was. Het affiche, Vitesse-Heerenveen, was met 2 subtoppers namelijk toch wel interessant te noemen. De sfeer in de grote hal was vanaf het begin niet bijzonder. De fanatieke supporters probeerden er nog wat van te maken, maar voor het grootste deel van de wedstrijd kon ik de spelers letterlijk met elkaar horen praten (vanaf rij 16) en ondanks dat dit deels kwam door de akoestiek en het dichte dak, zegt dit toch wel iets. Mijn zoontje van 10 zei zelfs, dat thuis- en uitwedstrijden voor Vitesse waarschijnlijk weinig verschil maken, omdat er zo weinig support was.

 

Waren er dan wel positieve punten? Jazeker! Na de opkomst ging het al snel los qua kansen. Vitesse miste de eerste, maar scoorde daarna, via Linssen en Matavz, 2 keer achter elkaar en stond verdiend voor. Hierna werden nog meerdere kansen gemist en liet Vitesse Heerenveen terug in de wedstrijd komen. Twee counters, zorgden voor 2 doelpunten en zo gingen beide teams rusten.

 

Na de rust ging er veel fout aan beide kanten, maar vooral aan de kant van Heerenveen. 15 minuten, 2 doelpunten en 2 VAR momenten later, was het 4-2 voor de thuisploeg, waarna ze niet meer in gevaar kwamen. 6 doelpunten, een aantal mooie individuele acties en lekkere friet, zorgden al met al voor een vermakelijke middag. Als het publiek van Vitesse zich voortaan meer gedraagt als voetbalpubliek, dan als theaterpubliek, dan ga ik misschien ooit nog wel een keer terug naar 'Het grootste theater van Nederland'. Mijn voorkeur gaat echter naar een echt voetbalstadion, dus voorlopig geen Gelredome meer voor mij.